دستگاه تنفس چیست؟
فهرست مطالب
دستگاه تنفس قسمتی از بدن انسان است که اکسیژن مورد نیاز سلولها را فراهم آورده و دیاکسیدکربن تولید شده توسط سلولها را از بدن خارج میکند. دستگاه تنفس انسان شامل حفره بینی (Nasal Cavity)، گلو (Pharynx)، اپیگلوت (Epiglottis)، حنجره (Larynx)، نای (Trachea)، نایژه (Bronchi)، نایژک (Bronchioles) و کیسههای هوایی (Alveoli) میشود.
دستگاه تنفس
مکانیزم تنفس
تنفس، اکسیژن موجود در هوا را به درون ریهها برده و در تماس نزدیک با خون، اکسیژن به خون انتقال یافته و توسط دستگاه گردش خون به تمامی قسمتهای مختلف بدن منتقل میگردد. در همین زمان، دیاکسیدکربن (CO2) موجود در خون که از تمامی قسمتهای بدن جمع آوری میگردد به ریهها منتقل شده و با بازدم از دستگاه تنفس خارج میشود.
دستگاه تنفس
سیستم تنفس شامل ۴ فرایند اصلی است:
- تهویه ریوی (Pulmonary Ventilation): حرکت هوا به درون ششها و تخلیه آن و تبادل پیوسته گازها.
- تنفس بیرونی (External Respiration): حرکت اکسیژن از ششها به خون و دیاکسیدکربن از خون به ریهها.
- انتقال گازهای تنفسی (Transport of Respiratory Gases): انتقال اکسیژن از ششها به سلولهای بافتهای بدن و دیاکسیدکربن از این سلولها به ریهها. این انتقال با سیستم گردش خون تکمیل میشود.
- تنفس درونی (Internal Respiration): حرکت اکسیژن از خون به سلولها و دیاکسیدکربن از سلولها به خون.
ریهها
ریه بخشی از دستگاه تنفس است که تبادل اکسیژن و دیاکسیدکربن در آن صورت میپذیرد و در برگیرنده نایژکها، کیسههای هوایی میباشد. ریه از دو بخش ریه سمت راست و ریه سمت چپ تشکیل شده است. ریه سمت راست به سه قسمت اصلی و ریه سمت چپ به دو قسمت اصلی تقسیم میشود.
طرز قرار گرفتن ریه در قفس سینه
ساختار راههای هوایی
نای که از گلو تا ریهها ادامه دارد، به دو بخش تقسیم میگردد و سپس در ریه سمت راست به ۳ قسمت و در ریه سمت چپ به دو قسمت تقسیم شده تا هوا به بخشهای مختلف ریه منتقل گردد. راههای هوایی ساختاری درخت مانند دارند.
مدل وایبل از مسیر هوایی ریه تا کوچکترین قسمت
این مسیر آنقدر به بخشهای کوچکتر تقسیم میشود تا بتوانند هوا را به کیسههای هوایی (Alveoli) برسانند. یک مدل از راههای هوایی در شکل بالا دیده میشود.
دم (Inhale) و بازدم (Exhale)
مهمترین ماهیچه سیستم تنفسی دیافراگم است. حرکت عضلات دیافراگمی و بین دندهای باعث ایجاد اختلاف فشار و تغییر حجم ریهها میشود. در زمان دم، دیافراگم به سمت پایین حرکت کرده و دندهها اتساع مییابند. در نتیجه، فشار درون ریهها کاهش یافته و هوا به درون ریهها جاری میگردد. در بازدم طبیعی به فعالیت ماهیچههای نیازی نیست. وقتی دیافراگم آزاد میگردد، نیروی الاستیکی (کشسانی) ریه ها و راههای هوایی با اعمال فشار معکوس باعث خروج هوا از ریهها به دلیل تفاوت فشار میگردد. درست همانند آنچه که در باد کردن یا خالی کردن بادکنک مشاهده میکنیم. پر کردن بادکنک نیازمند اعمال نیروی بیرونی است در حالی که تخلیه آن به دلیل حالت کشسانی آن به صورت خودکار انجام میگیرد.
مکانیزم دم و بازدم
جریان هوا در دستگاه تنفس
در راههای هوایی جریان هوا میتواند هموار یا آشفته باشد. وقتی که جریان هوا با سرعت زیاد در راههای هوایی به ویژه با دیواره های نامنظم جریان مییابد آشفته میشود و این مسئله بیشتر در راههای هوایی بزرگتر مشاهده میگردد. وقتی سرعت کم است و از لوله های باریک عبور میکند، جریان هموار میگردد. زیرا سطح مقطع مؤثر راههای هوایی با کوچکتر شدن راههای هوایی به دلیل افزایش بسیار این راهها، افزایش مییابد. بنابر این سرعت جریان هوا کاهش یافته و جریان هموارتر میگردد. جریان هموار بهترین بازدهی را برای انتقال اکسیژن دارد.
تبادل گازی
راههای هوایی، کیسههای هوایی و عروق خونی
کار اصلی ریه تبادل اکسیژن و دیاکسیدکربن بین خون و هوای استنشاق شده است. رگهای خونی در ریهها نیز ساختاری شبیه راههای هوایی دارند. بنابراین خون سیاهرگی که حاوی دیاکسیدکربن میباشد در مجاورت کیسههای هوایی، دیاکسیدکربن را به کیسههای هوایی منتقل و با جذب اکسیژن به خون سرخرگی تبدیل شده و با پمپاژ به تمامی قسمتهای بدن منتقل میگردد. مکانیزم جمعآوری خون سرخرگی در این قسمت برعکس ساختار راههای هوایی است و در هر مرحله به رگهای بزرگتر منتقل شده تا توسط شاهرگ به قلب منتقل گردد.
دور دیواره کیسههای هوایی مویرگهایی وجود دارد که خون از درون آنها عبور میکند. بافت ظریف جداره کیسههای هوایی و مویرگها و همچنین عبور مویرگها از مجاورت کیسههای هوایی، امکان تبادل دیاکسیدکربن و اکسیژن را فراهم میسازد. اکسیژن از جداره کیسههای هوایی و مویرگها عبور کرده و به هموگلوبین (گلبول قرمز) چسبیده و در خون جریان مییابد.
دیاکسیدکربن در پلاسمای خون حل شده و حدود ۷۰٪ آن یون بیکربنات (HCO3–) تولید میکند. قسمتی از دیاکسیدکربن هم جذب هموگلوبین شده و انتقال مییابد. به این ترتیب یکی از حیاتیترین مکانیزمهای بدن شکل میگیرد که تاکنون جانشینی برای آن یافت نشده است.